Recept Sommartårta

12 bitarstårta

Tårtan kan ju göras hur stor som helst men bitarna blir ju därefter sedan. Beror ju bara på hur många remsor man lägger till hela tiden.
Till en vanlig tårta bakade jag 2 tunna rulltårtekakor och en god sylt och gräddig vaniljkräm.
Toppad tårtan med hallon mousse men man kan ju lika väl bara ha grädde eller kesella på toppen och garnera med frukt.

Vanlig rulltårtekaka
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Klä en vanlig plåt med smörpapper och sätt ugnen på 175.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta mjöl och blanda alla torra ingredienser.
Vänd försiktigt ner i äggsmeten och ha i vattnet.
Häll ut på plåten och bred ut ett gämnt lager.
Grädda i 8 - 10 minuter tills kakan fått lite färg.
Svalna och gör en kaka till.

Köp färdig vaniljkräm och blanda i 2 dl vipad grädde extra eller gör egen.

Vaniljkräm
5 dl vanlig standard mjölk
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
7 äggulor
1 dl majzena
2 msk konjak eller god likör
2 dl vispad grädde

Det enda lite knepiga momentet är när man skjuder krämen. Man måsta passa kastullen hela tiden och ta bort den snabbt från värmen när den tjocknar. Rör hela tiden.
Börja med att vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majzena. Hetta upp mjölken, likören, vaniljstången (skär en skåra längs med) häll på äggsmeten och låt krämen skjuda upp men inte koka. Ta bort kastullen från värmen och häll upp i en kall skål.
Vispa grädden och blanda i vaniljkrämen när den kallnat

Köp färska hallon, frysta eller en god sylt. Jag blandadae hallon och blåbär. (hade i frysen)
Om man tar osötade bär kan det vara gott med lite socker, ca 1/2 dl.
Mosa bären lätt och se till att det inte blir för vattnigt.
Totalt kanske 1 pk frysta eller 4 dl mosade bär.

På toppen och runtom kan man ha vipad grädde, göra en mousse, mixa kesella med lite socker och fruktpuré eller köpa en mix man bara vispar ihop.

Jag gjorde en hallonmousse.

3 äggvitor
2 dl socker
1 dl hallonpuré
3 gelatinblad
3 dl vispad grädde

Vispa vitorna hårt och ha i sockret lite i taget och vispa tills sockret löst sig och smeten är glansig och fast.
Värm lite av hallon purén och smält ner det blötlagda gelatinet. Blanda med den kalla hallonpuren.
Vänd först ihop hallonen med grädden och sist äggvitan. Blir den för tunn ställ i kylen en stund.

Skär 4 remsor längs med rulltårtekakan, mät så de blir lika breda. Det blir ju tårtans höjd.
Börja sedan med att bre på hallonmoset och vanilkrämen på en remsa och rulla ihop till en rulle.
Ta sedan nästa remsa, bred på och vira vidare runt den lilla rullen och fortsätt med alla remsor eller tills tårtan är så stor som du vill ha den.
Täck sedan tårtan med moussen eller grädden runt om och på tårtan. Ställ den kallt och garnera när den ska serveras eller stelna något.
Garnera med frukt eller bär.


Sedan är det bara att garnera som man vill med frukt och spritsad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar