Recept dahl Maharani

Tar lite tid men är värt besväret.

2 1/2 dl svarta delade linser
1/2 dl svarta bönor
1 msk riven ingefära
4 pressade vitlöksklyftor
1 gul lök
2 hackade tomater
1 tsk malen koriander
salt

Blötlägg linserna och bönorna 1 dygn. Häll bort vattnet och häll på nytt så det täcker och kanske 1 cm till. Koka med resten av ingredienseran i ca 40-60 minuter. Linserna ska vara helt färdigkokade och mjuka. Kan ta längre tid, bara att smaka av.

1 msk hela cumminfrön
4 gula lökar
2 skivade tomater
4 pressade vitlökar
1 msk ingefära
1 hackad grön chili
ghee eller olja
1 1/2 dlgrädde
färsk koriander
1/2 msk garam masala

Hetta upp olja i en stekpanna wok med lock. Lägg i kumminföna och stek tills de poppar och doftar gott. Det tar en liten stund. Man tror nästan de blir brända.
Lägg i skivad lök, chili och stek tills allt fått ordentligt med färg, mörkt brunt men inte bränt.
Lägg nu i tomaterna,vitlöken och ingefäran. Har man färdigmalen på burk funkar det ju perfekt. (1 msk vardera)
Puttra tills tomaterna är lagade och inte råa.
Blanda i linerna och koka ytterligare 20 minuter med lock. Häll på lite vatten om det blivigt för torrt.
Salta om det behövs.
Häll i grädden och koka ett par minuter till.
Jag gillar när det är lite krämigt så jag tar mixerstaven och kör en stund. Men det ska inte bli en pure, lite av linserna måste vara hela.
Lägg upp och garnera med färsk koriander och Garam Masala.
Frys in till senare tillfälle, blir hur bra som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar